Hong Kong Leica Fan Club

搜索
樓主: 花盆教主

車此一遊

教主, 祝你新春愉快, 身體健康, 心想事成, 愈踩愈順
回復 支持 反對

YY90 發表於 2019-2-11 11:17
教主, 祝你新春愉快, 身體健康, 心想事成, 愈踩愈順

謝謝 YY 師父,祝你 豬年吉祥,多踩多健康。
回復 支持 反對

祝大家身體健康,長轆長有。
回復 支持 反對

dominic 發表於 2019-2-14 11:05
祝大家身體健康,長轆長有。

大家咁話,新年吉祥。

回復 支持 反對

冼老闆。真係踩唔快,不過踩得晒,心態一流。
最出色的是唔煩人。

再上次同佢踩,踩了十分鐘,佢斷鏈,自己推返架單車番架汽車,去就近單車鋪換鏈,再揾番我地繼續踩。

再上上一次,踩到一半爛咗 hanger,佢叫架 Uber, 載佢番架汽車。

佢有恩於我,佢 call ride,我都盡量幫佢踩。
回復 支持 反對

花一盆 發表於 2019-2-25 01:06
冼老闆。真係踩唔快,不過踩得晒,心態一流。
最出色的是唔煩人。

回復 支持 反對

Durham Forest 有一個叫 Loft 的 Ski hill,  我們只有三四個人可以一腳踩上。有一天,我冇帶 Garmin ,又冇開 iPhone 個 Strava,卻一腳踩上咗。

姨丈(因婆媽,故名)在電話中說 : 唔係話你唔得,不過未係時候,操下,將來你應該可以的。

我休息了兩天,DC充好電,找出一號 Gitzo, 一包 power bar, 放好 Garmin 520, 前一晚吃一盤 意粉,睡個好覺。

睡前隨手在 FB call 個 ride,翌日是周二,諗住冇人得閒的。諗唔到 冼老闆 話同我踩。

結果,我將腳架留在車上,同 冼老闆 warm up 夠,就去闖 Loft.

冼老闆成了攝影師加人肉腳架。事後,我對 冼老闆說,今天利用了他。

我回到家中對老伴說,天都幫我,今天我 蠃番 D integrity 。

回復 支持 反對

姨丈看到 Vid 及 Sträva 之後來電,大讚一番。我也姨丈一下,說什麼朋友相交,需要經歷一些事,才會更了解對方。

我相信每個車友都有一些 Rides, 每次諗起,都會咪咪笑,十分回味的。上面是我其中一個。
回復 支持 反對

我踩完,人仰馬翻,佢先出動。
回復 支持 反對

花一盆 發表於 2019-2-26 04:40
Durham Forest 有一個叫 Loft 的 Ski hill,  我們只有三四個人可以一腳踩上。有一天,我冇帶 Garmin ,又冇 ...

哈哈, 教主堅
回復 支持 反對

花一盆 發表於 2019-3-2 08:12
我踩完,人仰馬翻,佢先出動。

佢應該取笑你中...
回復 支持 反對

dominic 發表於 2019-3-4 11:23
佢應該取笑你中...

Brian 冇笑我,佢恐嚇我。佢話如果個拍擋 no show, 佢就教我點揸架 snowdog.
我有咁快就閃咁快。雖然我好奇,咁大壇嘢,佢哋點 groom D tight turn.
回復 支持 反對

教主, 原來單車舖左雪都好靚
回復 支持 反對

YY90 發表於 2019-3-5 09:47
教主, 原來單車舖左雪都好靚

係呀,YY師父,我見過幾張照片,好靚。

我想過大雪時推架車出後園試試,但擔心 D brake 油頂唔順,要去修理。
回復 支持 反對

花一盆 發表於 2019-3-9 06:37
係呀,YY竹師父,我見過幾張照片,好靚。

我想過大雪時推架車出後園試試,但擔心 D brake 油頂唔順,要去 ...

如果是Shimano礦物油,理論上可以負十度都可以使用。天氣兩極下,線煞就無敵...哈哈
回復 支持 反對

dominic 發表於 2019-3-9 09:14
如果是Shimano礦物油,理論上可以負十度都可以使用。天氣兩極下,線煞就無敵...哈哈
...

哈,講緊係負十幾二三十度。我怕 D 油收縮,空氣走咗入去,要 bleed 番出來。
回復 支持 反對

。。。。。
回復 支持 反對

上星期踩最後一次 凍車,一次雪 trail , 就落雨,我想可能踩多一兩次冰,要踩 bike path 了。
回復 支持 反對

終於訂咗 Icer 回來。
回復 支持 反對

花一盆 發表於 2019-3-17 05:58
終於訂咗 Icer 回來。

教主, 不是開始溶雪了嗎? 會不會是遲來的美意?
回復 支持 反對

YY90 發表於 2019-3-18 08:52
教主, 不是開始溶雪了嗎? 會不會是遲來的美意?

哈,YY師父,半截 Icer 比較罕有。這雙來自歐洲,被海關扣查了一個月。

幸好今季用咗兩次。
回復 支持 反對

我每個月都會 call 個 Easy & Relax ride,㨂 D 容易的 trail 帶些新手或 road bike 車友 踩下 fat bike,反正也唔快,我唔介意在 trail 頭,中間,trail

尾等佢地,一個月一次咁多啦。

Roger 第二次唔報名,見面就問我是否踩 wkday 多,說今年夏季就可以幫我踩了。

我說:哈,我踩好 Technical , Don trail 及 JF , Ravenshoe 喎。我冇唔好意思咁直話直說。

踩了45 分鐘,Roger 就細細聲問我有冇標示出番停車場,我話冇喎。

又過了 45 分鐘,Linda , Suki 依然跟著我,而且好像長踩長有,仲要繼續。Roger 隨後,高叫兩腿抽緊筋 。
回復 支持 反對

教主愈來愈fit
回復 支持 反對

YY90 發表於 2019-3-21 08:43
教主愈來愈fit

哈,YY 師父,因為唔 fit,先要 keep.

去年四月第一次見到 Roger。當天我 call 咗 bike Path ride, 講咗 ~70 Km,~20km/hr.

我去到集合地點,見到個陌生人,穿運動褲,運動鞋。他說是 Perry 朋友,今日借 Perry 架車來同我地踩車。我話 70 Kilo,幾長下,有 D 辛苦喎,如果冇踩開車,踩唔到嗰。

Roger 說,佢在港時住元朗大光埔,有踩開車。我問咁你有冇踩大棠?佢支吾以對。我們偶而會遇到這些"高人",我就說,不如你今日唔好跟我地踩,你自己就近踩吓。我地日
後 call D 二三十公里的 rdie , 先幫你踩啦。佢當然唔肯。

踩咗半個鐘,我同 Perry 講,我湊唔掂你個 friend 了,你自己湊番。我就去追快腳的車友。

Roger 好叻,踩咗一半。 Coffee break 時,大家吹水說揾日一口氣踩一百。他說一百 ?啱我喎!他說完這句話後十五分鐘,就大抽。Perry 要踩馬路返去攞架車,連人帶車接佢。

事後車友們都說,Perry 原本就唔應該叫冇踩開的人去踩 70Km 的。Perry 已經六十幾,不過一向都 唔知埞。

回復 支持 反對

花一盆 發表於 2019-3-22 04:42
哈,YY 師父,因為唔 fit,先要 keep.

去年四月第一次見到 Roger。當天我 call 咗 bike Path ride, 講咗  ...

踩開車的朋友,70幾100都係碎料,會容易以為身邊轆吐公都半死的朋友應該頂到。
回復 支持 反對

當日踩開車, 上大嶼山寶蓮寺都頂到, 冇踩一排, 真係孖橋都氣喘, keep 著踩真係差好遠.
回復 支持 反對

YY90 發表於 2019-3-22 09:20
當日踩開車, 上大嶼山寶蓮寺都頂到, 冇踩一排, 真係孖橋都氣喘, keep 著踩真係差好遠. ...

YY 師父,依 D 就係真正的    長踩  長有。
回復 支持 反對

dominic 發表於 2019-3-22 09:16
踩開車的朋友,70幾100都係碎料,會容易以為身邊轆吐公都半死的朋友應該頂到。 ...

Dominic, 我湊新手的經驗,腳程 長短 只是 最終的考慮,腳程 速度 卻是最即時的考驗。

要新手用 20 Kilo/hr 踩 半個鐘冇 問題,超過一個鐘,就困難(一個鐘頭就踩咗20公里!Road bike 就得)。

我們試過有一個新手,在 DF dirt trail 大概 5 % 斜坡 追 A team 的 車友,1 Kilo 多 D,就爆咗,要送返停車場,自此冇同我地踩過。

A team 車友唔係玩佢,他已經㨂條冇咁斜的路,踩斜唔可能太慢,一般是在高位等。新手果然係新手,佢唔應該追人地,ride w yr own pace 嘛 (不過新手唔識路,怕自己踩失,唔追唔得)。

腳程 速度 卻是最即時的考驗。
回復 支持 反對

花一盆 發表於 2019-3-22 22:30
Dominic, 我湊新手的經驗,腳程 長短 只是 最終的考慮,腳程 速度 卻是最即時的考驗。

要新手用 20 Kilo/ ...

又對,不知道外國的山路多不多指示,在香港,點會蕩失路,玩山地方太細,企定企一定有車友經過,再唔係向落走一定可離開。
雖然我極少參加周老板開的單車團,但很喜歡佢指示,新手盡量走前面,唔店自己離開,唔好旨意有人等有人陪;想同佢玩操好D車先黎,不過,團裡都有車友喜歡等慢車新手。
回復 支持 反對

周老闆名句,跟佢踩車,車唔需要高端,技術唔需要高超,体能卻要好好。

我們的森林,大多有 trail map, 張貼係入口,再唔啱,Download 個 Trailfork map。不過 有人帶就有得依賴。
姨丈說我們有四大天王,Perry, KP 其二兩個。

幾年前,KP 去 DF 踩我的 Easy & relax ride. 我帶頭,唔俾班 animals 踩太快。約 keep 住 8-10 Kilo/hr, KP 最後到高位,他踩到就甩車,踎係到嘔,面都青晒,我嚇到一樣面都青。一年後,他有進步,係扶住 handle bar 嘔。又過一年,終於冇嘔,不過越來越慢。去年我帶個竹昇妹去踩 Albion Hill, KP跟著來,佢諗唔到個竹昇妹第一次踩 Albion 都咁掂。我在山崗高位,看到 KP 逢上斜坡就落車推,推到高位先上番車滑下。我忍唔住,隔住幾個山頭叫: 後生仔,上車踩啦,我等你,你仲唔踩,我周圍唱你。KP 回答 : 唱咪唱囉。

KP 三十來歲,一年冇踩十次車,佢鍾意埋堆,唔係踩車。最要命的,年年都要來賽 24 小時 C team接力, 冇人好意思話唔俾佢賽,只有自己唔賽。

零晨三點接佢棒嗰個最可憐,完全估唔到佢幾時推完踩完嗰 17 Kilo, 又凍,Warn up 完,凍番,又warm up 過,又凍番。諗起都驚。
回復 支持 反對