Hong Kong Leica Fan Club

搜索
返回列表 發新帖
樓主: Jimmy

PP教主啓發小弟的(音响)一招

謝過  ;onion25;
回復 支持 反對

Quote ( lonicky )

在這、請看看 ;hihi;

tks master Lo
回復 支持 反對

;onion9; join咗LFC咁耐,今晚先第一次入o黎呢度… 其實CAS都開始盛行同被認同,好多名廠都出DAC用USB駁電腦。原本我都用CD player + amp +speaker,E+ 用CAS聽歌輕鬆好多。我用Cambridge Audio DacMagic + Adam A5仔,hardware慳位同簡單咗好多,唔太多嘅價錢有理想嘅音質都好OK。不過發覺software都好重要,E+我用KM Player再加個Re-clock plugin,發覺比用itune或者footbar2000 D聲靚好多 ;onion20;
回復 支持 反對

Welcome pngbb 第一次入嚟呢度  ;hihi;  . HKLFC 真係个个區都有驚喜  ;onion9;
多謝介紹 KM Player. 網上 Media Player 真係多到數唔晒. 冇友人推介真係唔知亦唔敢亂試. 不過我仲未揾到 KMPlayer 俾 Mac 嘅版本?
我地一般用 iTune 都係中意佢穩定又易用. 同iPhone, iPad 同声同氣. 一 click 就 OK.  ;bb;
回復 支持 反對

Quote ( Jimmy )

Welcome pngbb 第一次入嚟呢度  ;hihi;  . HKLFC 真係个个區都有驚喜  ;onion9;
多謝介紹 KM Player. 網上 Media Player 真係多到數唔晒. 冇友人推介真係唔知亦唔敢亂試. 不過我仲未揾到 KMPlayer 俾 Mac 嘅版本?
我地一般用 iTune 都係中意佢穩定又易用. 同iPhone, iPad 同声同氣. 一 click 就 OK.  ;bb;

OH, KM Player 只係得WINDOWS版本 ;onion2;   用佢之前我都有用iTune,不過一試KM Player+Re-clock Plugin就冇再用iTune。若果唔係姐夫送咗部iPhone俾我,我都唔再裝itune… KM Player+Re-clock Plugin出o黎D聲比較有HiFi味 ;onion20;
回復 支持 反對

這個 thread 真是越來越精彩, 我把三個 players , itune; foobar 2000 和 cplay仔細聽了几天, 可以大胆斷言 cplay 在細節, 以及音質, 密度上嬴了不只一班.  最大的遺憾是 cplay 有著最爛的MMI. ;onion19;

還未有机会試 pngbb c hing 介紹的 km player, 不知km player 可否 play WAV files? 因我現在已 rip 了超過 1 T 的 WAV.  ;onion2;
回復 支持 反對

我等你 ;110;
回復 支持 反對

Quote ( 阿蘇 )

這個 thread 真是越來越精彩, 我把三個 players , itune; foobar 2000 和 cplay仔細聽了几天, 可以大胆斷言 cplay 在細節, 以及音質, 密度上嬴了不只一班.  最大的遺憾是 cplay 有著最爛的MMI. ;onion19;

還未有机会試 pngbb c hing 介紹的 km player, 不知km player 可否 play WAV files? 因我現在已 rip 了超過 1 T 的 WAV.  ;onion2;

我都係rip做WAV,不過記得要download Re-clock plug-in ;bb;
回復 支持 反對

PC 上 還有一個 software 叫 goldwave 的,  聲音相當的不錯, 我已經下了測試, 有sharewave 和付費版 大家可以盡情測試一下, 目前英文版最新的是 5.58
中文版是 5.56  ;onion31;  ;onion29;  
回復 支持 反對

另外有一個我用緊, 覺得很抵用的USB to Coaxial的轉換器可以推薦, 是一款意大利的叫m2Tech hiface的轉換器(~HK$1200), 用了後就可以使用你的高階cd機的數碼輸入了....
;bb;  ;bb;  ;bb;  ;bb;

ugg boots grey ugg boots kids ugg boots short
回復 支持 反對

Thanks Jensen Dada,

Tried it already, cPlay seems to be the best of two in my setup.

I'm kind of freaky, i think the older version of cPlay is better than the later version ;onion2;  ;onion2;  ;onion2;
回復 支持 反對

尋日browse下browse下, 唔覺意之間竟然搵到開心版Amarra 2.0喎...可以直接播flac呀! Good! ;bb;
回復 支持 反對

等我返去即刻試下先, thanks for sharing! ;onion25;
回復 支持 反對

多謝Jimmy 大哥介紹這個 V-DAC, 今天在銅鑼灣原音買左返屋企, 我用Goldwave 聽的, D聲真係幾得,  ;happiness;
回復 支持 反對

Steven, 煲咗幾日. 應該好声咗啲?
呢件 V-DAC 要夾机? 喇叭? 係我屋企好好声. 起碼有改善. 盧師傅度就衰声咗.
李 Sir 度就有辣有唔辣.  ;request;
用电腦聽歌(Hi End). 我認為係趨勢. 仲有條長路要行. 最緊要玩得開心   ;bb;
回復 支持 反對

Jimmy c hing, 我覺得幾滿意, 我用平價Tannoy 喇叭, 比起CD機仲聽多左D 野. ;onion20;
回復 支持 反對

Quote ( Jimmy )

用电腦聽歌(Hi End). 我認為係趨勢. 仲有條長路要行. 最緊要玩得開心   ;bb;

我用左電腦做 CAS 聽歌三年, 因換電腦而舊那張sound card又唔用得, 想加部Digital Stream player or DAC.  仲十五十六..
DS 可以經LAN or WiFi 經電腦 playback ,  而DAC 要用S/PDIF,  好似DS 好d?

CAS -> LAN -> DS -> pre-amp
CAS -> player apps -> onboard S/PDIF -> DAC -> pre-amp

;request;

回復 支持 反對

DS ?  師兄有那隻牌子啱心水  ;request;
DS 好似簡單 d ,不過衰無 resale value。

我自己想玩 DAC 多 d,彈性更大,選擇又多。
回復 支持 反對

考慮中.. Linn Majik DS, 未有時間去試聽.
去過MK果間話有貨但冇demo,  傻傻地..

早排試聽過macbook pro 出 Naim DAC, 好正, 但想試下Majik DS 先

回復 支持 反對

mk『天下』嗎?有貨但無 demo ─ 可能印證了唔太多人買,又唔夠肉食,質素未高到可以做示範吸引客人。
話說回來,數年前也考慮過 linn 的 unidisk。如果我玩 ds 都會考慮 linn ,但硬係覺得太文靜。哈!
回復 支持 反對

Quote ( bill.y )

但硬係覺得太文靜。哈!

所以要試試!

linn好勤力做digital playback, 亦係DS先鋒.
幾年前佢地linn record web己有24/192 file 賣.

果陣我試過download 24/192 sample file, 但play唔到24/192, 唔知係咪張onkyo 24/192 sound card 定foobar 2000 未set 好, 跟住冇再研究下去..

用電腦或各類 NAS (flash disk)存取music file一定係將來所主流.

回復 支持 反對

我都相信 cas 世代,亦有 rip cd。不過我已經押錯一次寶了- sacd  ;110;
回復 支持 反對

Quote ( bill.y )

不過我已經押錯一次寶了- sacd  ;110;

and DAT?  ;onion9;
回復 支持 反對

Amarra 2.1.1 又可以搵到啦, 今次呢個upgrade加o左memory playback, 即會先load晒隻歌入ram再播, 做到CMP的基本嘢了, 聽落比起以前係好d呀!
回復 支持 反對

Hi C-hing, does it work on Mac only or it also works on Window PC? Thanks.
回復 支持 反對