Hong Kong Leica Fan Club

搜索
樓主: xxhours

各位師兄好!想加入 Leica 大家庭 ... 可以給點意見嗎?

member

我都係用咗M機一年多D,初用M鏡最重要知道Leica M鏡一般最近對焦距離是0.7米至1米(要視乎鏡頭焦距),如果之前用慣其他無反或用神力環接Sony A7糸就會不知不覺行得太近而對不到焦! 同意上面C Hing 講初學者用Summicon (f2) 就算wide open 都不難用RF中焦,Summilux 一來貴二來要中焦對初學者有D難度!
回復

Orig. Member.

阿...... 多謝大家的回覆阿! 我會給自己一個星期好好想清楚! 決定好了再同大家分享!
真的十分着迷 Leica 的色彩!

https://www.mobile01.com/topicde ... p;t=5179946&p=1

這篇開箱文 令我的毒癮加深
回復

member

xxhours 發表於 2018-11-21 18:58
阿...... 多謝大家的回覆阿! 我會給自己一個星期好好想清楚! 決定好了再同大家分享!
真的十分着迷 Leica  ...

C Hing, 如果買brand new 的話就買M10p, 貴幾千蚊但有touch mon 方便LV 及用EVF 對焦,睇相又方便D,又係新的silent shutter。
回復

Leicalenslover 發表於 2018-11-21 19:45
C Hing, 如果買brand new 的話就買M10p, 貴幾千蚊但有touch mon 方便LV 及用EVF 對焦,睇相又方便D,又係 ...

師兄你好! 其實我都諗緊 M10 定 M10P
我個人就鐘意 M10 , 原因是我喜愛那個紅點 Leica logo .....有點膚淺吧!
回復

member

xxhours 發表於 2018-11-21 21:03
師兄你好! 其實我都諗緊 M10 定 M10P
我個人就鐘意 M10 , 原因是我喜愛那個紅點 Leica logo .....有點膚 ...

C Hing, 我都係用緊M10 silver color, 在香港或日本用就算招搖一點都ok! 但如果在大陸或一D東南亞國家街拍,心理上覺得太招搖! 個人建議: 想攞部機吸睛一點就M10 ,想低調一點及shutter細聲D方便街拍就M10p。
回復

Leicalenslover 發表於 2018-11-21 21:15
C Hing, 我都係用緊M10 silver color, 在香港或日本用就算招搖一點都ok! 但如果在大陸或一D東南亞國家街 ...

真的沒有想過安全這一點..... 你講得好啱! 去旅行嗰時真係可能會比較招搖......
其實個 shutter 靜D又有什麼好處呢? 嗰日我去試機 那部 M10P 真係好靜! 好似冇聲咁.... 唔知係咪淨係我咁奇怪呢, 其實我鍾意聽快門聲!
回復

Chak411 發表於 2018-11-20 21:40
M10 用既 EVF 個名叫 visoflex (type 020)
M240 用既 EVF 個名叫 EVF-2
不能撈亂!

多謝提醒!
回復

nightscrawler 發表於 2018-11-21 09:52
樓主, 小弟有個建議, 若然買M機的話, 都係試下用RF 對焦吧, 我覺得哩樣先係M機的精神, 除非...你使用的鏡頭 ...

尋日試果陣 真係唔係咁搞得掂!
回復

member

xxhours 發表於 2018-11-21 21:19
真的沒有想過安全這一點..... 你講得好啱! 去旅行嗰時真係可能會比較招搖......
其實個 shutter 靜D又有 ...

C Hing, shutter 聲静D的好處是唔會比其他人留意你在影相,尤其在清静的環境下拍照!
回復

我有一個問題好想問!
尋日試果陣 知道 viewfinder 裡面那個長方型(意思係對焦嗰個東西 sorry 唔知應該點叫叫)是在正中間的! 我想問 如果我想對焦個位係其他位置! 咁應該點樣做呢? 因為之前用Sony , 在 peaking 裡面一有顏色我就知道邊一個位中招! 十分之容易上手!
回復

member

除左rangefinder ,玩leica另一樣好玩既地方係估焦同超焦距,學識利用景深尺,基本上好多時都唔洗點對住焦,一影就中..多多練習就可以.
如果入門,可以先搵部m8玩下先,當租機練習下.唔o岩玩都可以放返出去.
enjoy :p
回復

member

xxhours 發表於 2018-11-21 22:46
我有一個問題好想問!
尋日試果陣 知道 viewfinder 裡面那個長方型(意思係對焦嗰個東西 sorry 唔知應該點叫 ...

你所指既應該係黃斑 疊影吧?
回復

zlefnf 發表於 2018-11-22 00:31
除左rangefinder ,玩leica另一樣好玩既地方係估焦同超焦距,學識利用景深尺,基本上好多時都唔洗點對住焦,一 ...

你講完之後去咗睇下 景深尺 教學! 都幾深奧 .... 睇唔明!
回復

zlefnf 發表於 2018-11-22 00:32
你所指既應該係黃斑 疊影吧?

哦.....   原來咁叫! Thx
回復

member

M精粹就係好raw嘅攝影感覺同機械操作, 起初用RF對焦系統當然有啲唔習慣, 但只能講多用多練, 熟能生效; 且對焦技巧都有唔少方法, 如估焦, 陷阱對焦等; 小弟影小朋友, 生活紀錄相為主, 暫時用18mm至135mm焦距嘅鏡頭, 就算大光圈, 都可以用RF對到焦, 未必百發百中但都可以搵到果種攝影嘅感覺... 只要耐性, 耐性同耐性! 若師兄可以, 其實先用M嘅菲林機去適應RF, 絕對有好大嘅幫作!
至於買咩鏡頭, 都要先考慮個人預算.
回復

member

ss99 發表於 2018-11-22 09:46
M精粹就係好raw嘅攝影感覺同機械操作, 起初用RF對焦系統當然有啲唔習慣, 但只能講多用多練, 熟能生效; 且對 ...

至於買咩鏡頭, 都先考慮個人預算同口味吧.
回復

ss99 發表於 2018-11-22 09:46
M精粹就係好raw嘅攝影感覺同機械操作, 起初用RF對焦系統當然有啲唔習慣, 但只能講多用多練, 熟能生效; 且對 ...

多謝師兄回覆! 其實我都真係好有心去試學用 rangefinder 的!
但至於菲林機, 我諗我先不會考慮了... 因為感覺上更加困難! (要冲曬後才能看到自己拍到什麼)
如入手... 我會 M10 或 M10 p 二選一!
至於鏡頭, 我相信會入 50 1.4 因為我已經有一支 福仔 35 1.2
回復

member

xxhours 發表於 2018-11-22 10:14
多謝師兄回覆! 其實我都真係好有心去試學用 rangefinder 的!
但至於菲林機, 我諗我先不會考慮了... 因為 ...

C Hing 能接受福仔,50mm 焦距可以買福仔新出的50mm f1.2 VM 行貨都係八千幾(天祥價但早排問賣完未返第二批貨), 又或者蔡司支 50mm f1.5 ZM, 這兩支都唔錯!Leica Summilux-M 50mm 1.4 ASPH Brand new 水貨要兩萬七至兩萭八而二手都兩萬頭 (年中有好多C Hing 仲係放緊一萬九千左右), 唔太值得!
回復

member

不讨论外观,从操作的方面考虑,如果喜欢街拍的话,M10P的轻声快慢比M10好用太多了,尤其是当你盲拍的时候。在身边,按了快门都根本都没有人注意。其他的功能,触摸屏,水平仪等等,就无所谓了。我觉得只是这个轻声快门,已经值回票价。
回復

Leicalenslover 發表於 2018-11-22 11:20
C Hing 能接受福仔,50mm 焦距可以買福仔新出的50mm f1.2 VM 行貨都係八千幾(天祥價但早排問賣完未返第二 ...

師兄  其實我心態是, 如果今次買了 Leica 機, 那就必需要有一支 Leica 鏡吧!
我是一個沉迷大光圈的人, 其實他天我也試了 0.95 .... 但那真的太重太大了, 還有我隨意影了幾張也發現了很嚴重的紫邊! 毒癮也即解除了!
我想入 50 1.4 也是希望可以一步到位! 我這個想法對嗎?
回復

zaolaotou 發表於 2018-11-22 11:44
不讨论外观,从操作的方面考虑,如果喜欢街拍的话,M10P的轻声快慢比M10好用太多了,尤其是当你盲拍的时候 ...

我到了外國的 Leica 網看了很多 review .....原來因為那個快門聲而從 M10 升級到 M10P 也不小阿....
我諗我今次好大機會會入 P 板了! 反正有新買新感覺會好一點吧!
回復

member

xxhours 發表於 2018-11-22 11:57
師兄  其實我心態是, 如果今次買了 Leica 機, 那就必需要有一支 Leica 鏡吧!
我是一個沉迷大光圈的人,  ...

C Hing, 如果Noct 0.95 你也負擔得來的話,Summilux 是喜歡大光圈不二之選! 問題你個人喜歡現代鏡(ASPH) 還是老鏡的散景(V2 or Pre-A)。 如果你常用50mm 焦距, Leica APO 50mm f1 是上上之選,不過Brand New 水貨要 $53000左右,不過相比Noct 0.95 算平一截!希望你入Leica 大家庭,enjoy shutting. Cheers!
回復

member

xxhours 發表於 2018-11-20 12:44
原來真的沒有接環..... 那就十分可惜了! 因為我十分之喜歡 G45 這支鏡頭的 ! 謝謝你的回覆 ...

日本宮崎先生有改G45做M 鏡的,偶然會見到。

這支:http://forum.hklfc.com/forum.php ... light=contax%2B45mm
回復

Leicalenslover 發表於 2018-11-22 13:21
C Hing, 如果Noct 0.95 你也負擔得來的話,Summilux 是喜歡大光圈不二之選! 問題你個人喜歡現代鏡(ASPH) ...

你好! 我諗暫時我不會考慮買舊鏡.... 因為買二手鏡需要一定的知識! 對於我 這什麼都不懂的人可能太大風險了! 其實我也有留意那支 50 1.0 .... 但在 price.com  找不到那裡有售, 請問可以提供一下那裡有新貨呢? 謝謝!
回復

johntang 發表於 2018-11-22 13:22
日本宮崎先生有改G45做M 鏡的,偶然會見到。

這支:http://forum.hklfc.com/forum.php?mod=viewthread&t ...

多謝你的提供! 但我唔相改鏡.... 就把他當作收藏吧!這支鏡頭真的很好架
回復

member

xxhours 發表於 2018-11-22 15:52
你好! 我諗暫時我不會考慮買舊鏡.... 因為買二手鏡需要一定的知識! 對於我 這什麼都不懂的人可能太大風險 ...

我打錯資料,應該係Leica APO-Summicron-M 50mm F2 ASPH。 你可以上 pricehk.com check 價錢!
回復

Leicalenslover 發表於 2018-11-22 16:13
我打錯資料,應該係Leica APO-Summicron-M 50mm F2 ASPH。 你可以上 pricehk.com check 價錢!
...

OIC .... 師兄 如果要揀一支 50 焦距鏡! 你首選會是那一支呢?
回復

xxhours 發表於 2018-11-22 16:35
OIC .... 師兄 如果要揀一支 50 焦距鏡! 你首選會是那一支呢?

dream len.....50 1.2 silver
回復

實則, 我喜歡用  50 1.0 E58, 特別用來拍菲林照片....
回復

xxhours 發表於 2018-11-22 10:14
但至於菲林機, 我諗我先不會考慮了... 因為 ...

不如跳過  50mm, 直接買枝 70mm.....2,0 或 2.5, 因為 35MM 可以用來暫代 50mm
回復